A vöröslencse két szempontból is rendkívül hasznos: nem csak egészséges, de bármikor azonnal elkészíthető, ugyanis nem kell vízbe áztatni.
Ráadásul a most bemutatott vöröslenycse főzelék recept vegetáriánus és gluténmentes is, mert kellően sűrű lesz az étel liszt nélkül is.
Hoszzávalók:
- 150 g száraz vöröslencse (vagy 300 g főtt lencse / konzerv, leöblítve)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál olívaolaj (10 g)
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors, ecet ízlés szerint
- (opcionálisan: 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt a habarásba)
- víz vagy zöldségalaplé a főzéshez
Elkészítés:
Ha szárított lencsét használsz, mosd át és áztasd be 2-3 órára vagy egy éjszakára, majd öblítsd le. Konzerv esetén csak öblítsd le.
Az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel vagy alaplével.
Beletesszük a lencsét, a babérlevelet, és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Lefedve, kis lángon 25-30 percig főzzük, amíg a lencse megpuhul. (Konzerv lencsével ez csak kb. 10 perc.)
Ha kész, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a mustárral és pár csepp ecettel.
Ha szeretnénk sűríteni: egy teáskanál lisztet elkeverünk hideg vízben, és a főzelékhez öntjük, majd 2-3 percig főzzük még.
Alternatíva: egy merőkanálnyit turmixoljunk le és keverjük vissza a sűrűbb állagért.
Főtt tojással vagy tofuval tálaljuk, mellé ajánlható egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vagy pirítós